Kuusela Terras Mattila
Viron puolustusvoimien ansioristi myönnettiin Viron armeijan 100-vuotispäivänä.

Vuonna 1992 aloitin yhteistyön Viron suojeluskuntien kanssa. Tuolloin poliittinen ilmapiiri Suomessa ja yhteiskunnassa pinnalla pidetyt ihanteet olivat täysin toisenlaiset kuin nykyään. Naapurimaahamme Neuvostoliittoon liittyvään toisinajatteluun suhtauduttiin karsaasti. Neuvostoliiton ja Suomen YYA-linjan myötäjuoksijat olivat suuri enemmistö, jota vaikenijoiden joukko vielä täydensi.

Berliinin muurin sortuminen johti aatteelliseen umpikujaan jossa jaettiin uudelleen poliittista vaikutusvaltaa ja arvioitiin uudelleen monia yhteisölliseen elämään liittynyttä käsitystä.

Vuonna 1989 Viron ystäviä ei juuri politiikassa ollut. Vuonna 2018 Viron itsenäisyyden täyttäessä 100 vuotta tilanne oli äkisti toinen. Hymyssä suin luin lehtikirjoituksia, kun tunnustuksellista vapaan ja itsenäisen Viron vastustajista oli yht’äkkiä oli tullut pitkäaikaisia ystäviä.

Meitä oli kourallinen suomalaisia miehiä, jotka aloitimme 1990-luvun alussa sotilaskoulutuksen Viron suojeluskunnissa ja vastaperustetussa armeijassa. Yhteistyö jatkuu edelleen.

Työn toiminnan aloittamisesta ja 25-vuoden työrupeamasta minulle myönnettiin Viron puolustusvoimien ansioristi. Ristin myöntänyt kenraali Riho Terras oli itse mukana ensimmäisillä suomalaisten johtamilla kursseilla.

Leave a Reply

Your email address will not be published.