Itsenäisyys ja isänmaa
Marras-joulukuun vaihde sujuu isänmaallisissa tunnelmissa. Talvisodan muistopäivää seuraa luontevasti itsenäisyyspäivän juhlinta. Ihmisten mielissä välähtää suuria tunteita. Helsingissä marssitaan puolesta ja vastaan. Liput liehuvat.
Isänmaallisuus käsitteenä on vaihdellut vuosikymmenten aikana. Kun valkoinen armeija marssi 1918 Helsinkiin, isänmaallisuus tarkoitti silloin vapautta ryssän vallasta, suomalaisuutta venäläisyyden puristuksessa, sekä oman maan ja kansan tapojen ja kulttuurin suojaamista. Taustalla oli suomalainen elämänmuoto ja siihen liittyvät arvostukset. Siinä on yhtymäkohta suomalaisuuteen ja sen arvomaailmaan tänäkin päivänä. Isänmaallisuudessa näkyy, mitä asioita arvostamme ja pidämme tärkeinä ja mille pohjalle me haluamme rakentaa oman yhteiskuntamme.
Arvostan vapaata, itsenäistä Suomea ja sen edustamia arvoja
Minun maailmankuvani ja identiteettini on syntynyt kokemuksista ja arvostuksista.
Arvostan työtä, yritteliäisyyttä ja luovuutta, ja vastuuta omista tekemisistä.
Minulla on arvomaailma, johon minut on kasvatettu. Elämässäni on esikuvia, tavoitteita ja ihanteita.
Olen kunnioittanut isänmaatani, koska se käsitteenä sisältää sen mitä pidän kunnioitettavana: yhteiskunnan jossa on hyvä elää, lähiyhteisön joka jakaa saman arvomaailman kanssani, poliittisen järjestelmän joka takaa ihanteitteni toteutumisen. Lisäksi isänmaa käsitteenä sisältää yhteisen koetun historian ja kulttuurin, joka näkyy myös siinä...